Supportertankar av Göran Sonstrand

 

  Ny säsong, nya drömmar

 

  Vi supportrar är aldrig nöjda över tid. Nöjdheten är en övergående fas som varar från en segermatch till nästa poängtapp. Vi hanterar naturligtvis säsongen på våra individuella sätt; vissa mindre missnöjda och stoiska och andra nästan förbannade jämt. Vad vi har gemensamt är hur beroende för vårt välbefinnande vi är av något vi egentligen inte kan påverka. Visst, tillsammans är vi tolfte spelaren om vi är på plats och vi kan stötta sällskapet på en mängd andra sätt, inte minst ekonomiskt eller med ideellt arbete. Men vi har satt oss i en knipa som vi inte riktigt kan hantera, eller vi hanterar knipan på våra egna sätt. Vi läser inget om matchen när laget förlorat, vi skyller på tränaren, domaren, otur eller så utser vi en syndabock i egna laget. Lyfter vi istället blicken skyller vi på styrelsen för något är väldigt fel när våra drömmar inte blir uppfyllda.

 

  I år har känslorna svallat mer även under den normalt lugnare Silly season. Allt har blivit försenat, särskilt Silly seasons söta frukter, nyförvärven som ska ge näring till den nya säsongens drömmar. Vi vill nog vara långsiktiga men det måste alltid gå väldigt fort. Utifrån måste det se ut som att vi supportrar vill ha allt och det vill vi också så att drömmarna, vart kanske tjugo år, dvs några gånger under en livstid ska få slå in. I alla fall för ÖIS är det ungefär så sällan som en säsong matchar våra högt ställda förhoppningar eller hur har det sett ut historiskt?

 

  När ÖIS bildades och spelade mot sitt B-lag eller av ÖIS skapade motståndare fanns vi supportrar inte men den tiden motsvarar Edens lustgård så klart. Det sura äpplet bets det först i på allvar i slutet av 30-talet när ÖIS började harva i botten av tabellen för att åka ur 1940, 85 år sedan. Sedan följde nästan 20 år som påminner en del om senare år. ÖIS låg i en serie som motsvarar Superettan, vissa år trillade vi ur och låg i dåvarande division 3. Hur många division-3-lag som fanns då orkar jag inte kolla upp men misären verkar ha varit ännu värre än idag.

 

  1958, detta magiska fotbollsår återvände sällskapet till högsta serien. Blev ett topplag i allsvenskan och Sveriges populäraste lag i några år med publikrekord både på hemma- och bortaplan. Här föddes antagligen skälet till att flera av oss nu är supportrar till det vackraste av sällskap. Våra föräldrar eller någon annan ansvarig för vårt nuvarande tillstånd drogs kanske med i ÖIS-vågen för 65 år sedan. Vågen ebbade ut och efter ungefär 10 år var vår kära förening tillbaka i misären i andradivisionen. Under 80-talet kom sällskapets magiska SM-guld och i början av 2000-talet kom lagets senaste storhetstid med spelare som Afonso.

 

  Har någon förresten sett psykiatrikern Anders Hansens nya tv-serie på SVT om personligheten, ”Din personlighet”. I första avsnittet nämns en studie om nationalstaternas personligheter som visar sig vara mindre utmärkande än vad man tror, länder är mer lika vara personlighetsmässigt än förväntat enligt våra fördomar tydligen. Men det som var intressant var att Sverige stod ut genom att vi svenskar generellt var öppna för förändringar och samtidigt välvilliga. Vilket innebär att vi är minst konservativa och välvilligheten leder ofta till en naivitet. Som supportrar till ÖIS har vi här en fantastisk chans att ta revansch på vår personlighet, vi får leva ut känslan av allt ska vara som i tidernas begynnelse och vi slipper med motståndare som Gais och IFK och behöva känna någon som helst välvillighet. ÖIS ger oss en närmast unik möjlighet att leva ut hela potentialen i vår personlighet, även det som är undertryckt. 

 

  Vad är då kontentan? ÖIS är ett lag som tyvärr oftast har skapat mardrömmar under de senaste 85 åren men med jämna mellanrum, ca 20 år så har sällskapet kommit ur sin dvala och glänst några år. Det är alltså dags igen, det är vår tradition i det vackraste av sällskap, det är nu det ska hända igen. Så skönt vara ÖISARE.

ÖIS i mitt hjärta sedan barnsben och mina formativa år i Göteborg men därefter 40 år i Stockholm. Livnär mig som advokat men stora intressen är ÖIS, tennis, golf och korta vandringar på resor. Mitt supporterliv tog mer fart när klotterplanket kom ca 1997 och möjligheten kom att diskutera och följa ÖIS på nätet.

 

 

Ralf Edström 2021

1. Hur kom du i kontakt med fotbollen hemma i Degerfors?

Uppväxt 200 meter från Stora Valla

2.  Kommer Degerfors att klara allsvenskt kontrakt 2021?

Ja, jag tror det. I Degerfors spelas det fotboll. Det ska se bra ut.

3.  Vem är den främste spelare i Degerfors och Åtvidaberg som du spelat med?

Sandberg

4. Hur kom du i kontakt med ÖIS?

När jag var i Monaco och mitt kontrakt skulle börja gälla när jag blev frisk. Jag var lagledare 87.

5. Vilken öisare är din favoritspelare?

Utan tvekan Agne Simonsson

6. Hur följer du ÖIS idag?

På distans via TV:n. Det var längesen jag var på en match.

7. Vem är din  favorit bland ÖISare inom andra sektioner  än fotbollen dvs. brottning, friidrott och bowling?

Micke Ljungberg

8. Vem är din bästa ÖIS-kompis?

Janne Gidebratt och Hasse Berndtsson

9.  Hur ser du på årets upplaga av ÖIS?

Det ser inte så bra ut, men man måste ge det tid.

10.  Du var expertkommentator på Radiosporten i många år. Vad gör du idag som pensionär?

Jag jobbar med handicapidrott på riksnivå.

11.  Vilken fotbollsspelare är den bäste du spelat tillsammans med i de lag du representerat?

Villy Van der Kuijlen -PSV-

Bosse Larsson – Landslaget-

12.  Vilket är ditt främsta fotbollsminne?

Första guldet i Åtvidaberg 72 och vann guldbollen och allsvenska skytteligan

13. Vilken ledare har betytt mest för dig i din karriär?

Hilding Zettergren och Sven Agne Larsson

14. Varför har Göteborgsfotbollen tappat så mycket publik och sportsligt de senaste ca 10 åren jämfört med Stockholm?

För mycket omkastningar. För mycket byte av tränare och spelare. Pengar har blivit mer avgörande för klubbarnas framgång.

15.  Hur ser du på Janne Andersson som förbundskapten?

Han gör ett kanonjobb. Dom jobbar för varandra på ett fantastiskt sätt.

16. Vilka lag bli 1, 2 och 3 i Superettan 2021?

1.)             Landskrona

2.)             HIF

3.)          Sundsvall

 

Dela den här sidan