Göran Sonstrand 2022

En avlägsen dröm


Känslan nu är att ha blivit bryskt väckt mitt i en dröm. Drömmens stämning ebbar bort men man vill vara kvar i den ett tag till.Varförkunde inte en seger fått kasseras in i första matchen mot HBK, allt hade blivit enklare då.Men hade processen slutat med en stabilprodukt, ett lag som varit moget för allsvenskan? Danes spelmodell kräver mycket mod av spelarna, laget var offensivt balanserat och byggde på att spelet skulle bedrivas på motståndarnas planhalva, motståndaren skulle tryckas ner så djupt att motståndarnas omställningsspel när de erövrade bollen skulle starta någonstans kring deras straffområde vilket skulle göra att ÖISskullehatid attställa om till försvar innan det egna straffområdet hotades. Men helstskulle ÖIS i en modig manöver återerövra bollen på motståndarnas planhalva.Vi supportrar suckade iblandnär en öisanfallare istället för att fortsätta attacken mot motståndarmålet vände och spelade tillbaka till en mittfältare och båda lagen kunde gruppera om. Verkade så ologiskt attinte försöka med en djupledsboll till någon ensam anfallare att få till en målchans, istället blev det mer statiskt kortpassningspel , visserligen på motståndarnas planhalva men långt ifrån målet. Men vardetta en del av planen?
Motståndarna skulle återvända till sina försvarsställningar, bli lite låga, inte få bollen medan de var kvar högt upp i banan? Ja, inte vet jag men det såg ut så.Spelidénverkar ha varit beroende av att inte tappa bollen medan motståndarna var högt upp och kunde hota i en snabb omställning eftersom ÖIS var så offensivt balanserat så skulle omställningar från motståndarna vara livsfarligt. När dessa rader skrivs har ÖIS fått rejält pisk i Borlänge trots att motståndarna inte hade bollen under kontroll på ÖIS planhalva vid många tillfällen i första halvlek. Det såg ut som klasskillnad. Förutom i en liten detalj, öppna målchanser. När Brage fick sin första chans efter en halvtimma blev detett friläge eftersom ÖIS saknadedjup i försvarsspelet i och med den offensiva balanseringen av laget. Brage fick ett par chanser till och i det närmaste logiskt så kom baklängesmålet i de sista sekunderna av första halvlek.När ÖIS tröttnade och ville ha
pausvila så slutade ÖIS att hota offensivt och eftersom defensiven är så svag så kom målet som ett mejlinätet. Smärtan är djup att processen misslyckades. Utan att veta vad som kommer att hända så utgår jag från att de personer i ÖIS ledning som övertagit sportchefens arbetsuppgifter nu febrilt söker en tränare som liktÅge Hareide 2009 kan komma och styra upp defensiven så attblödningen avstannar och poängen börjar trilla in. I den för ÖIS avgörande matchen 2009 borta på Stockholms stadion mot Djurgården satt jag i radiohytten med Dagge Malmqvist och såg därifrån som i en mental dimma hur ett lag i motgång gjorde avgörande misstag, trots en man mer drog en rödblå onödigt ner en motståndare i straffområdet.Symboliskt, ett lag i motvind gör fel, hamnar fel,är krampaktigt. Hareide lyckades inte vända vindan men nu hoppas jag att ÖIS ledning snabbt, medöver 20 omgångar kvar att spela, hittar enlösning som gör att laget får ny energi och tro; och en bättre balans mellan offensiv och defensiv.
Vi supportrar har massor av gemensamt. Mängder av minnen, mängder av förhoppningar, mängder av drömmar. Vi delar den sköna känslan vid varje mål, vid varje seger och efter en
seger hur livet är bättre, allt är lättare efter en seger.Vivill, vi kräver att få uppleva detta även i år 2022.Vi kommer att fortsätta stötta vårt älskade sällskap i vått och torrt. Även om drömmen om allsvenskan nu känns avlägsen.

Dela den här sidan